Ingatlan értékére hatást kifejtő tényezők.
Eladás, vásárlás, albérlet ingatlan

Ingatlan értékére hatást kifejtő tényezők

Ingatlan értékére hatást kifejtő tényezők
Ingatlan eladási tényezői A bevezetésben már felvázoltunk pár aspektust, amelyek az ingatlan értékbecslés kapcsán befolyásolják ingatlanunk értékét. Ebben a részben tovább bővítjük az olvasó látókörét a téma kapcsán, bemutatjuk a környező ingatlanok ádásvételének hatásait, az ingatlanunk sajátos hatásait valamint az ahhoz tartozó földterületről is szó lesz. A rész végén pedig sor kerül az ingatlanpiaci sajátosságok bemutatására is.

 • A környező ingatlanok adásvételeinek elemzése: Figyelembe kell venünk a környezetünkben hasonló üzletkötések középértékeit, amelyek jó kiindulópontot nyújtanak majd az értékbecsléshez. Ezután az értékbecslő szakember többváltozós matematikai formulák segítségével tovább finomítja az ingtalan becsült értékét.
 • Ingatlanunkra vonatkozó alapvető tényezők: Itt olyan tényezőkre gondolunk, amelyek az ingatlan adottságaiból következnek, hatnak annak értékre. Legalapvetőbb ilyen tényező, az ingatlanunk alapterülete, tulajdoni viszonyai és a fajtása. Fel kell mérni, hogy milyen jogok kapcsolódnak az ingatlanunkhoz (ilyen lehet jog lehet például az építési jog). Az ingatlanhoz kapcsolódhatnak továbbá úgynevezett egyéb előnyök is. Itt gondulhatunk arra, hogy milyen -az ingatlan kapcsán- a közcélú létesítmények elérhetősége. Végül a környezeti tényezőket is érdemes számba venni: van-e például nagysebességű, vagy gyakran használt autóút a közelben, amely a zajszennyezettség kapcsán negatív hatást gyakorolhat az ingatlanunk értékére?
 • A telek mint különleges árucikk: Mindig emlékezzünk arra, hogy a telek (föld) az ingatlanunk kapcsán az egyik legkülönlegesebb, legmeghatározóbb része, amely jellegzetes tulajdonságai révén hat ingatlanunk értékére.

  Mennyiségileg bár korlátozott, használati ideje korlátlan. Mindem működés alapja a föld, amely az értékét sosem veszti el. A telek kapcsán nincs lehetőség mozgatásra, nem lehet megsemmisíteni. Az ingatlantól eltérően nem öregszik, nem válik divatjamúltá. Megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel olyan plusz értékként is megjelenhet az adásvétel kapcsán, amely jelentős mértékben pozitív irányba változtathatja ingatlanunk értékét.

  Az utolsó mondant magyarázata kapcsán engedjenek meg egy rövid gondolatkísérletet: itt most Ön lesz az értékbecslő. Csak képzeljen maga elé egy fehér, emeletes, jól karbantartott házat. Az ingatlan minden igényt kielégít, gyeremeket tervező, vagy éppen többgyermekes családnak kész főnyeremény. Az ingatlan felmérése után, megmutatják Önnek/Önöknek a hátsó udvart. Igen, ez már pusztán a telek: itt-ott felkopott gyeppel, rendetlenül és gondozatlanul.

  Ezután képzeljük el ugyanazt a családi házat, de most mikor kimegyünk a hátsó udvarra, a következő látványban van részünk: világos zöld, gondosan ápolt gyep fogad minket, valamint egy öreg fa, amelyről lelóg egy kis gumiabroncs, ideális hintaként gyermekeink számára. Csak tegye fel magában a kérdést, melyikért fizetne többet? Ugye, hogy a másodikért? Ezért lehet az ingatlanhoz tartozó földterület egy olyan plusz érték amelyre érdemes odafigyelnünk.

Végül, pár szó az ingatlanpiac főbb szektorairól:

Az ingatlanpiac főbb szektorai tulajdonképpen a különböző ingatlantípusok köré szerveződtek. Ez alapján a következőkről beszélhetünk:

 • lakó ingatlanok
 • kereskedelmi céllal rendelkező ingatlanok ( például szállodák )
 • ipari vagy közüzemi ingatlanok
 • mezőgazdasági ingatlanok ( például magtár, termőföld )
 • különleges rendeltetésű ingatlanok ( kórházak, börtön, katonai létesítmények)
 • egyéb típusú ingatlanok (mindazok amelyek a fenti besoroláson kívül esnek)


Ezek alapján mi magunk is bátran besorolhatunk bármilyen ingatlant a megfelelő szektorokba, de úgy gondoljuk, hogy olvasóink legnagyobb része a saját lakóingatlanának értékbecslése miatt kereste fel oldalunkat, így részletesebb kifejtésre a többi pont nem szorul. Amennyiben mégis érdekelné Önt bármelyik másik lehetőség, kérjük lépjen kapcsolatba kollégáinkkal és teljsekörűen felvilágosítjuk az érintett szektorok kapcsán.
Ingatlan értékére hatást kifejtő tényezők Értékcsökkenés Értékbecslési módszerek Értékbecslési bizonyítvány