Ingatlan eladás, adásvételi szerződés tartalmi elemei
Eladás, vásárlás, albérlet ingatlan

Ingatlan eladás

Ingatlan eladás
Az adásvételi szerződés tartalmi elemei:
Ingatlan Ha házat, lakást vagy egyéb megjelölésű ingatlant szeretnénk eladni, a szerződésnek mindenképpen tartalmaznia kell a felek személyes adatait : nevét, születési idejét és helyét, anyja nevét, a személyigazolványán szereplő azonosítót valamint az adóazonosító számát. Ezután, bele kell foglalni a jogváltoztatás jogcímét ( ez esetben “adásvétel”) és mellékelni kell egy nyilatkozatot ami a felek állampolgárságára vonatkozik.

A fent említett adatok rögzítése után a szerződőkre vonatkozó személyi igazolások lezártnak tekinthetők. Ezek után az ingatlanhoz kapcsolódó adatokat kell rögzíteni és igazolni. A fentebb alkalmazott logikai menetet követve, először rögzíteni kell a ház vagy lakás azonosítását szolgáló információkat: az ingatlan címét és helyrajzi számát. A következő lépés a vételár rögzítése, külön kitérve a fizetés ütemezésére és módjára. Ezután a birtokba adás részleteit kell meghatározni: az eladó végleges, feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását a saját tulajdonjogának törlésére illetve a vevő tulajdonjogának bejegyzésre kerülését a földhivatali eljárásban.

Opcionális lehetőségként a szerződésben rögzíthető eladási jog, vételi jog valamint elővásárlási és visszavásárlási jog is. Ezek a lehetőségek általában nem merülnek fel ingatlan adásvétele kapcsán, de a teljesség igényére törekedve összefoglaljuk ezek lényegét is. Az alábbi információk a hatályos Ptk. erre vonatkozó szakaszának alapján lettek összegyűjtve és érthetőbb formába öntve.

  • Vételi jog: Akkor beszélünk ilyenről, hogyha az adott ingatlanra nézve a tulajdonos szerződéssel eladási jogot alapít, majd ennek következtében az erre jogosult személy a szerződésben meghatározott vételáron egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja az ingatlant.
  • Eladási jog: Ha a tulajdonos egy ingatlanra szerződéssel ilyen jogot szerez, akkor a szerződésben meghatározott vételáron egyoldalú nyilatkozattal eladhatja ingatlanát az eladási jog kötelezettjének.
  • Elővásárlási jog: Ha a tulajdonos szerződéssel biztosítja számunkra ezt a jogot, majd ezután mégis egy harmadik személynek szeretné eladni ingatlanát, az elővásárlási jog jogosultja a rögzített feltételek mellet a harmadik személy előtt jogosult a dolog megvételére. Ez az opció különösen előnyös lehet, ha biztosan szeretnék megvásárolni a házat vagy lakást és szeretnénk kiküszöbölni annak a lehetőségét, hogy a tulajdonos egy nagyobb ajánlatot tevő vevőt válasszon helyettünk.
  • Visszavásárlási jog: Lényegében azt jelenti, hogy ha ilyen szerződést aláírunk mint vevő, az eladó a vevőhöz intézett visszavásárlási nyilatkozattal gyakorlatilag bármikor visszavásárolhatja az ingatlant. Ebbe általában belefoglalásra kerül a visszavásárlási ár is, viszont ha ezt a felek elmulasztják, akkor a visszavásárlási ár az ingatlan visszavásárlásakor meghatározott forgalmi értéke lesz.
Végül térjünk ki arra az esetre, hogyha a vevő banki hitelezési eljárás keretében szeretné az ingatlant megvenni. Ez azt jelenti, hogy a vételár egy részét banki hitel igénybe vételével kívánja kifizetni. Mivel a bankok eltérő hitelezési formákat és konstrukciókat alkalmaznak, különösen kell figyelni a szerződés szövegezésére, hogy az megfeleljen a banki hitelezési feltételeinek is.
Az adásvételi eljárás kiegészítő elemei Formai elemei Felmerülő költségekről Kiegészítő információk az ingatlan adásvétellel kapcsolatban