Speciális esetek: szálláshely szolgáltatás és ingatlan bérbeadás adózási különbségei
Eladás, vásárlás, albérlet ingatlan

Speciális esetek: szálláshely szolgáltatás és ingatlan bérbeadás adózási különbségei

Speciális esetek: szálláshely szolgáltatás és ingatlan bérbeadás adózási különbségei
Bérbeadás Ebben a részben először is a két tevékenység közötti különbséget vázoljuk fel, ezután az adózási különbségek kifejtésére kerül majd sor.

A szálláshely szolgáltatás, abban különbözik az ingatlan bérbeadásától, hogy az általánosságban csak rövid ideig történő tartózkodásra vonatkozik. Ez a tevékenység csak adószám birtokában végezhető, továbbá az ingatlan birtokosának, (a szolgáltatás nyújtójának) rendelkeznie kell szálláshely üzemeltetési engedéllyel is. Ezzel szemben az ingatlan bérbeadás hosszabb távra szól, amelyhez írásbeli szerződés megkötése is szükséges, viszont nem kell szálláshely üzemeltetési engedéllyel rendelkeznie a tulajdonosnak.

Szálláshely szolgáltatás esetében a bérbeadó kétféle adózási mód közül választhat, Az egyik, az úgynevezett tételes átalányadózás, amely esetében évente fixen rögzített átalányt köteles megfizetni a tulajdonos. Ez azt jelenti, hogy szobánként 32 000 Forint személyi jövedelemadót, illetve 6400 Forint egészségügyi hozzájárulást kell adóként fizetnie. A másik lehetőségként a tulajdonos önálló tevékenységből álló jövedelem után adózik a bevételei után, ez esetben 15%-os személyi jövedelemadóval illetve 27% egészségügyi hozzájárulással kell számolnia.

Ezen kívül szóba jöhet még az idegenforgalmi adó fizetése is. Ezt a helyi önkormányzatok határozzák meg, hozzájuk is kell befizetni. Az idegenforgalmi adó az eltöltött vendégéjszakák számának alapján kell meghatározni és teljesíteni. Fontos, hogy ezt a szálláshely-nyújtó minden hónap 15. napjáig be kell fizetni. A tulajdonos akkor is köteles befizetni, a helyi önkormányzat részére, ha a vendég azt nem fizette meg.Albérlet, tanácsok a feleknek A bérbe adott ingatlan utáni adózás menete, szabályai Speciális esetek: szálláshely szolgáltatás és ingatlan bérbeadás adózási különbségei