Ingatlan eladás, adásvételi szerződés tartalmi elemei
Eladás, vásárlás, albérlet ingatlan

Ingatlan eladás

Ingatlan eladás
Az adásvételi szerződés tartalmi elemei:
Ingatlan Ha házat, lakást vagy egyéb megjelölésű ingatlant szeretnénk eladni, a szerződésnek mindenképpen tartalmaznia kell a felek személyes adatait : nevét, születési idejét és helyét, anyja nevét, a személyigazolványán szereplő azonosítót valamint az adóazonosító számát. Ezután, bele kell foglalni a jogváltoztatás jogcímét ( ez esetben “adásvétel”) és mellékelni kell egy nyilatkozatot ami a felek állampolgárságára vonatkozik.

A fent említett adatok rögzítése után a szerződőkre vonatkozó személyi igazolások lezártnak tekinthetők. Ezek után az ingatlanhoz kapcsolódó adatokat kell rögzíteni és igazolni. A fentebb alkalmazott logikai menetet követve, először rögzíteni kell a ház vagy lakás azonosítását szolgáló információkat: az ingatlan címét és helyrajzi számát. A következő lépés a vételár rögzítése, külön kitérve a fizetés ütemezésére és módjára. Ezután a birtokba adás részleteit kell meghatározni: az eladó végleges, feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását a saját tulajdonjogának törlésére illetve a vevő tulajdonjogának bejegyzésre kerülését a földhivatali eljárásban.

Opcionális lehetőségként a szerződésben rögzíthető eladási jog, vételi jog valamint elővásárlási és visszavásárlási jog is. Ezek a lehetőségek általában nem merülnek fel ingatlan adásvétele kapcsán, de a teljesség igényére törekedve összefoglaljuk ezek lényegét is. Az alábbi információk a hatályos Ptk. erre vonatkozó szakaszának alapján lettek összegyűjtve és érthetőbb formába öntve.

 • Vételi jog: Akkor beszélünk ilyenről, hogyha az adott ingatlanra nézve a tulajdonos szerződéssel eladási jogot alapít, majd ennek következtében az erre jogosult személy a szerződésben meghatározott vételáron egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja az ingatlant.
 • Eladási jog: Ha a tulajdonos egy ingatlanra szerződéssel ilyen jogot szerez, akkor a szerződésben meghatározott vételáron egyoldalú nyilatkozattal eladhatja ingatlanát az eladási jog kötelezettjének.
 • Elővásárlási jog: Ha a tulajdonos szerződéssel biztosítja számunkra ezt a jogot, majd ezután mégis egy harmadik személynek szeretné eladni ingatlanát, az elővásárlási jog jogosultja a rögzített feltételek mellet a harmadik személy előtt jogosult a dolog megvételére. Ez az opció különösen előnyös lehet, ha biztosan szeretnék megvásárolni a házat vagy lakást és szeretnénk kiküszöbölni annak a lehetőségét, hogy a tulajdonos egy nagyobb ajánlatot tevő vevőt válasszon helyettünk.
 • Visszavásárlási jog: Lényegében azt jelenti, hogy ha ilyen szerződést aláírunk mint vevő, az eladó a vevőhöz intézett visszavásárlási nyilatkozattal gyakorlatilag bármikor visszavásárolhatja az ingatlant. Ebbe általában belefoglalásra kerül a visszavásárlási ár is, viszont ha ezt a felek elmulasztják, akkor a visszavásárlási ár az ingatlan visszavásárlásakor meghatározott forgalmi értéke lesz.

 • Partnerünk:

  Lomtalanítás pikk-pakk:

  Lomtalanítás

  A szemét, lom nem szép látvány sehol sem még a szemét telepen sem. A lakásban vagy az udvaron főleg nem szép látvány és sajnos konfliktus okozó is. Kerülje el a konfliktusokat és kezdje meg a lomtalanítás-t, ne várja meg az évente egyszeri alkalmat mert az sem igazán ingyenes. A lomtalanítás nem olyan drága dolog mint egy költözés és sokan mégis kivárják és az udvaron vagy valamilyen tárolóban kivárják az alkalmat. Nem szép dolog!

 • Partnerünk:

  Csonka Edina vagyok kozmetikus:

  Csonka Edina kozmetikus

  Manapság már nem csak a nők hanem a férfiak is járnak kozmetikushoz ezt én is tapasztaltam az ügyfeleim változatosságában. Manapság a sok vegyszer miatt a bőrünket nagyon sok irritáció éri és sajnos kezelésre van szüksége. Illetve a hormonális változásik is nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Én egy fiatal vállalkozó vagyok aki Érd-en és Százhalombattán egyaránt dolgozom és várom a kedves ügyfeleket. Folyamatosan képzem magam, hogy a legjobb legyek a szakmámban ami egyben a hobbim is. Szerencsére elmondhatom magamról, hogy a hobbim a munkám. Nézd meg a weboldalam (Csonka Edina kozmetikus) és jelentkezz is be akár.

 • Partnerünk:

  Nincs olyan, hogy megoldhatatlan rejtvény:

  rejtvény kereső

  Bizonyára mindenki ismeri a rejtvényújságokat vagy a mai modern világban már inkább az internetes online rejtvényeket. Nem létezik olyan ember a földön aki mindenre tudna válaszolni, ezért is léteznek bizonyos rejtvény kereső weboldalak amik megadják nekünk a helyes választ. Természetesen ez csalás de inkább csaljon az ember mint sohase oldja meg a rejtvényt. Az ilyen weboldalak működése egyszerű: a kereső mezőbe beírjuk amit nem tudunk és rányomunk a kereső gombra. Nagyon fontos, hogy csupán a lehetséges megoldásokat fogjuk megkapni ami nem feltétlen az amire nekünk szükségünk van.

 • Partnerünk:

  Bojler szerelés fix áron:

  bojler szerelés

  A melegvíz egyik feltétele a bojler megléte, lehet ez ipari vagy egy kis háztartás bojlere az nem számít. Valaminek fel kell melegíteni a vizet és ha ez nincs meg akkor marad a hidegvíz lehetősége amit nem igazán szeret mindenki. Cégünk bojlerszereléssel és cseréjével foglalkozik immáron pár éve. Egy bojler szerelése nem tart olyan sokáig és az árak sem olyan magasak mint egy vízvezeték szerelésnél. Látogasson el weboldalunkra ahol megismerkedhet a bojler szerelés titkaival és lépéseivel.

 • Partnerünk:

  Autóval Görögországba

  Autóval Görögországba

  Ha nyaralás akkor csak az autó, mert kényelmes és nem kell senkihez alkalmazkodni. Gondoljunk bele ha repülővel utaznánk akkor a reptéren kell fél napokat várakozni de ha busszal akkor meg alkalmazkodni kell sok más emberhez kis helyen sokáig. Utazni jó, mindenki szeret világot látni de a leghatékonyabb és legjobb megoldás ha ezt a saját autónkkal tesszük meg. Abban az esetben ha elfáradnánk akkor több szálláshelyen is lepihenhetünk útközben, nem beszélve ha kisebb gyerekekkel utazunk. Utazzunk autóval Görögországba.


Végül térjünk ki arra az esetre, hogyha a vevő banki hitelezési eljárás keretében szeretné az ingatlant megvenni. Ez azt jelenti, hogy a vételár egy részét banki hitel igénybe vételével kívánja kifizetni. Mivel a bankok eltérő hitelezési formákat és konstrukciókat alkalmaznak, különösen kell figyelni a szerződés szövegezésére, hogy az megfeleljen a banki hitelezési feltételeinek is.
Az adásvételi eljárás kiegészítő elemei Formai elemei Felmerülő költségekről Kiegészítő információk az ingatlan adásvétellel kapcsolatban